Son yıllarda gezginlerin, tatilcilerin, doğa severlerin, bisikletçiler ve motosikletçilerin, yerel kültüre önem verenlerin gözdesi Karaburun.
Şöyle bir geçmişe uzanalım, tarihe yolculuk…
Karaburun kelimesi Caleberno (okunuşu kaleberno) dan bozularak gelmiş olabilir. Ancak Türkçede Kara sözcüğünün kuzey, Ak sözcüğünün de güney anlamlarında kullanıldığı düşünülürse, Karaburun ve Akburun ( Eşendere mevkiinde) isimlerinin çıkış nedeni de anlaşılabilir.
Karaburun Yarımadası, Türkiye’ nin Ege Bölgesi batı kıyılarında, Ege Denizi içlerine uzanan, genel olarak Urla Yarımadası olarak isimlendirilen bölgenin kuzey-batısında yer alıyor. Doğusunda Urla, Güneyinde Çeşme ile komşu. Batısında Yunanistan’ ın Sakız Adasına (Xios) sadece 15 mil uzaklıkta. Kuzeyinde Midilli Adası (Lesvos), kuzey doğusunda ise Foça . Yarımadanın doğu ve kuzey kıyıları, İzmir Körfezi’ nin güney kısmını oluşturuyor.
Karaburun İlçe Merkezi, yarımadanın kuzey ucunda kurulu. Sahip ve Küçükada olmak üzere 2 adası var. Genellikle engebeli bir arazi yapısı öne çıkıyor. Yarımadanın yaklaşık güney-kuzey doğrultusunda uzanan en yüksek tepesi 1218 metreye ulaşan Bozdağ kütlesi.
Peki Siz Bu Konu Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?